lindavidhavet.blogg.se

Livet, hälsan, musiken – och mina tappra försök att hålla gröna plantor vid liv.

Energi och kost, kropp och själ.

Publicerad 2014-07-02 10:02:39 i Allmänt, kost, lchf, vegetarian,

Jag testade LCHF för ett par månader sen. Jodå, nu piggnade du till va? De där fyra bokstäverna kommer med en hel del åsikter och tankar vet jag av egen erfarenhet. Jag har alltid haft oerhörda fördomar om lchf och jag antar att det var därför jag var tvungen att testa. Mina fördomar bestod mest av att LCHF innebär en massa kött och en massa mejeriprodukter - inget för mig alltså. Men jag läste på lite och det verkar som om det där med kött och mejeriprodukter inte är vad lchf nödvändigtvis ska baseras på, kanske är det den inte så ansträngande varianten av lchf eftersom det inte kräver att en letar sig igenom fetthaltiga råvaror utan helt enkelt kör på en gräddsås som tillbehör. Ofta har jag hört lchf:anhängare (jo, en annan fördom: lchf:are är de Upplysta och tillhör alla samma sekt) promota lchf med just det argumentet: jag får äta HUR mycket grädde/bacon som HELST! Jag äter ju inte kött och mitt blodsocker svänger som tusan av mejeriprodukter så de argumenten har inte lockat mig direkt.
 
Jag gick in för att äta en del kolhydrater eftersom jag inte har någon viktminskningsönskan, däremot ville jag minska mitt sötsug. Jag kan passa på att nämna att kost och google automatiskt verkar handla om viktminskning, det är nästan omöjligt att hitta en sida som handlar om kostförändring utan att det samtidigt relaterar till (enligt sidorna positiv) viktnedgång. Allt snack om viktminskning fullständigt bakbinder de av oss som verkligen inte är intresserade av att gå ner i vikt eftersom det verkar som om det är allas egentliga, hemliga mål.
 
Det gick i vilket fall jättebra att äta lchf, jag gick all in och kissade hela tiden första dygnet eftersom kolhydrater binder vätska, dessutom fick jag dricka ett glas vatten med salt i eller en kopp buljong på morgnarna för att slippa yrsel och illamående av saltbristen. Sötsuget var bortblåst och jag var hur pigg som helst på dagarna, men sen fick jag plötsligt problem med gallan. Jag hade inte alls lyckats få i mig den del kolhydrater jag tänkt och vid de tillfällen jag fick gallsmärtor hade det varit mat med mer fett än vanligt involverad, dessutom rödvin före första anfallet. Smärtan och anfallen går att rida ut för att bli av med gallstenar som bildats under en fettfattig kost men med ett barn jag ammar dygnet runt kände jag att det ansvaret att vårda amningen var större än att provocera fram ett gallstensanfall som ev. skulle innebära ambulans till akuten mitt i natten. Så jag började äta kolhydrater igen och bestämde mig för att successivt införa mer fett i kosten och se om det skulle vara ett sätt för kroppen att hantera en lågkolhydratskost. 
 
Ni vet när folk skämtar om att man kör HCHF (mycket kolhydrater och mycket fett)? Det har jag kört på sistone, på riktigt. Jag uteslöt inga kolhydrater men la successivt till mer fett i maten, kokosolja i gröten och kaffet, mer smör på mackan osv. Men så för någon vecka sen började jag minska på kolhydraterna och hittills verkar det gå bra. Och återigen - ENERGI! Jag är som en arbetshäst och ett fullblod på samma gång! Efter frukosten har jag lätt för att komma igång med något, sinnet är lätt och kroppen alert. Jag märker att om jag håller mig till mycket fett på dagen så funkar det bra att äta lite kolhydrater på kvällen. Jag brinner för lösningar som funkar i vardagen och eftersom vardagen aldrig är konstant får inte kosten heller vara det. Jag tänker inte börja baka på sötningsmedel bara för att jag plötsligt dricker fettkaffe på morgonen. 
 
Jag har inte gått ut till världen och sagt att jag äter lchf, just för att jag inte vill bli placerad i det fack jag själv satt lchf:are tidigare. Men nu tror jag att jag ska säga att jag äter lchf, för att kanske slå hål på myter?
 
Det krävs dock en hel del ansträngning för att hitta vegetariska lchf-recept som inte inkluderar massa mejeriprodukter eftersom jag för några år sedan upptäckte att mitt blodsocker håller sig bra mycket jämnare när jag skippar mjölkprodukterna. Då hamnar man istället bland paleorecepten som tyvärr ofta är kokosmjölksbaserade istället... Så det sunda förnuftet får råda: det blir m y c k e t  grönsaker och fräscha råvaror. 
 
Frågor på det?



 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela